Ontwikkelingen in 2017

Inleiding

Met deze Jaarstukken 2017 legt het College van burgemeester en wethouders verantwoording af over het inhoudelijk en financieel beleid uit de Begroting 2017.
De jaarrekening is onderdeel van de jaarstukken en opgesteld volgens de richtlijnen Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) en de financiële verordening van de Gemeente Breda (ex artikel 212 Gemeentewet). Het belangrijkste doel van deze voorschriften is transparantie in verslaglegging en kaderstelling. De kaderstelling in de financiële verordening is in 2017 geactualiseerd.

Resultaten in 2017

Inleiding

Wat wilde het college in 2017 bereiken en welke doelen uit het Bestuursakkoord Focus op Vooruitgang zijn in 2017 gerealiseerd In dit hoofdstuk volgt een greep van de resultaten die in 2017 zijn bereikt.

Breda presenteert nieuwe stadsslogan: Breda brengt het samen
In juli presenteerden we de nieuwe stadsslogan Breda brengt het samen, die Breda de komende jaren op de kaart zet. Vertrekpunt is de unieke positionering: stad met een unieke ligging, stad waar je goed werkt en woont in een groene en historische omgeving, en stad waar mensen elkaar ontmoeten en aandacht hebben voor elkaar. De afgelopen maanden hebben bewoners, bezoekers, bedrijven en bollebozen dit verder aangescherpt. Op basis van 3 inzichten, verbinding in de stad, menselijke verbinding en trotse Bredanaars  ontstond de stadsslogan.

Breda bekrachtigt samenwerking met Yangzhou (China)
De Gemeente Breda bekrachtigde op 19 september de samenwerking met zusterstad Yangzhou in China, met de ondertekening van een Partnership Agreement. Daarin maken Yangzhou en Breda afspraken over betere communicatie op het gebied van onderwijs, sterke samenwerking op het gebied van economie en handel (met name toerisme) en verdiepen van kennisuitwisseling op het gebied van een klimaatbestendige stad. Het Partnership Agreement is een aanvulling op het bestaande Memorandum of Understanding, dat in 2015 is ondertekend.

Breda en Tilburg gaan intensiever samenwerken
De colleges van Breda en Tilburg ondertekenden in 2017 een convenant, met daarin de concrete thema’s voor samenwerking.
Onder andere een snelfietsroute tussen Breda en Tilburg, verkennen van een lightrail-concept voor frequenter (trein)verkeer,  en gezamenlijke aanpak van witwassen. Verder maakten beide steden afspraken op het gebied van economie, zorg en milieu. De gemeentelijke organisaties gaan van elkaar leren en elkaar versterken, onder meer door uitwisselen van personeel. Waar nodig en mogelijk trekken ze samen op in de lobby naar Europa, rijk en provincie.

Breda Beste Binnenstad
In november 2017 werd Breda voor 2 jaar benoemd tot Beste Binnenstad. De kroon op de bereikte resultaten, zoals Breda brengt het samen en de op stapel staande plannen voor de binnenstad. Door de impact op de aantrekkingskracht van de stad gaan meer mensen hiervan genieten.

Breda wint landelijke toegankelijkheidsprijs
Breda won in 2017 de landelijke toegankelijkheidsprijs, als voorbeeld van samenwerking tussen ondernemers, horeca, hotels, zorgaanbieders, ervaringsdeskundigen en de gemeente. Breda geeft daadwerkelijk vorm aan het VN Verdrag voor rechten van personen met een handicap. Resultaat is een gastvrije en aantrekkelijke stad voor iedereen, inwoner én bezoeker, met én zonder beperking.

Resultaten per programma:

Vitaal en sociaal in Breda

Spoedeisende psychiatrische onderzoeksruimte (SPOR) geopend
Op 1 april opende de spoedeisende psychiatrische onderzoeksruimte bij GGz Breburg aan de Muiderslotstraat. Personen met verward gedrag worden in deze onderzoeksruimte opgevangen. De crisisdienst GGZ bekijkt ter plekke wat er aan de hand is, welke hulp op korte en op langere termijn nodig is en op welke locatie. Zo voorkomen we dat de politie personen met verward gedrag van straat haalt en ze op het politiebureau terecht komen.

City Deal Zorg voor Veiligheid in de stad
We ondertekenden de City Deal Zorg voor Veiligheid in de stad, samen met Almere, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zoetermeer en de ministeries van Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De City Deal is de kapstok om criminaliteit en overlast te voorkomen door het sociale en het veiligheidsdomein met elkaar te verbinden. Voor Breda betekent dit concreet een verbetertraject in de re-integratie van ex-gedetineerden. In nauwe samenwerking met Tilburg kijken we ook hoe de  Transforensische zorg (samenwerking forensische en reguliere zorg en ondersteuning) beter kan. Bijvoorbeeld met “hoogbeveiligde bedden”,  deskundigheidsbevordering en samenwerking tussen forensische en reguliere zorg en ondersteuning.

Hernieuwde koers voor participatie in Breda
De hernieuwde koers voor Participatie 2017-2018 is stimuleren van werk in de breedste zin van het woord: fulltime, parttime, flexibel, begeleid en vrijwilligerswerk. Investeren in werkgelegenheid en voorkomen van werkloosheid. Optimale dienstverlening aan werkgevers en meer aandacht voor de individuele ontwikkeling van werkzoekenden. De focus ligt op werk als de beste vorm van sociale zekerheid. Voor wie betaald werk (nog) niet haalbaar is, zoeken we in overleg naar een andere manier om nuttige maatschappelijke inzet te leveren. Kenmerk van de hernieuwde koers  is meer mensgerichte dienstverlening aan werkzoekenden.

Doorontwikkeling armoedebeleid
Samen met partners in de stad is de ‘Ontwikkelagenda armoede’  vastgesteld. Op de agenda staan thema's waarop we het huidige armoedebeleid de komende 2 jaar doorontwikkelen. Bijvoorbeeld bestrijding van armoede bij kinderen, armoede breder bekijken dan vanuit financieel aspect, mensen bereiken die net boven de minimum inkomensgrens uitkomen en geen gebruik kunnen maken van armoederegelingen en -voorzieningen. Er komt meer aandacht voor de relatie armoede en gezondheid, verlaging van woonlasten door verduurzaming en goede communicatie over regelingen en voorzieningen. Kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen, moeten kunnen meedoen aan sport-, cultuur- en schoolactiviteiten.
We verkennen innovatieve methoden om armoede te bestrijden.

Het doel van het beleid en de aanpak van armoede is en blijft terugdringen van het aantal mensen dat in armoede leeft. Uitgangspunt in de ontwikkelagenda is dat het individu centraal staat. Het belang ligt bij wat iemand persoonlijk nodig heeft. We kijken dan naar de totale leefsituatie, niet alleen naar armoede.

Breda start met Raad van Kinderen
Samen met de MCF (Missing Chapter Foundation) startte Breda als 1e gemeente in Nederland een Raad van Kinderen. We leggen een maatschappelijk dilemma voor aan basisschoolkinderen. Hun conclusies weegt mee in de uiteindelijk te maken beleidskeuzes. MCF werkt al langer met Raden van Kinderen, maar tot nu toe alleen bij bedrijven, ministeries en andere organisaties. De Bredase Raad van Kinderen bestaat uit leerlingen van groep 7 en 8 van de John F Kennedyschool in de wijk Biesdonk, Breda-Noord. De leerlingen gingen intensief aan de slag met een maatschappelijk vraagstuk over armoede. Hun ideeën zijn gepresenteerd aan de wethouder en andere betrokkenen. Onze ambitie is om op meerdere scholen een Raad van Kinderen te vormen.

Een Held Met Geld
Een Held Met Geld doorbreekt het taboe rondom schulden en maakt Bredanaars bewuster van hun financiële gezondheid.
Een jaar lang staan aanpakken en zelfredzaamheid centraal bij ludieke acties, campagnes en workshops van Een Held Met Geld. Wijkbewoners en ervaringsdeskundigen zijn betrokken en weten waar behoefte aan. Zij sturen gemeente en maatschappelijke organisaties om hen zo goed mogelijk te helpen.

30 nieuwe watertappunten
Breda legde 30 nieuwe watertappunten aan. De 1e van die nieuwe reeks werd in maart geopend bij Brede school De Mandt in Teteringen. Met de 30 nieuwe watertappunten zijn er in totaal 43 plekken in Breda waar mensen gratis kraanwater kunnen drinken. Breda is een van de steden in Nederland met de meeste watertappunten.
De watertappunten staan op plekken waar veel mensen langs komen en waar iedereen bij kan: scholen, speel- en sportplekken en langs recreatieve routes.
Bij een watertappunt in de buurt van een school vragen we die school om mee te doen met de DrinkWater-aanpak vanuit JOGG-Breda.

Wijkcentra doen er toe
Met het vaststellen van de nota Beleid Wijkcentra willen we dat wijkcentra er toe doen en draaien met een sluitende begroting. Gemeente en besturen van wijkcentra werken daar de komende jaren samen aan. Zakelijkheid en ondernemerschap staan voorop, er waar nodig is ondersteuning op maat

Ondernemend Breda

Nieuw evenementenbeleid
Het in 2017 vastgestelde evenementenbeleid versterkt de kwaliteit van Bredase evenementen, heeft  duidelijke spelregels voor evenementenlocaties en meer toezicht op de naleving van vergunningsvoorwaarden. Doel is een goede balans tussen de toegevoegde waarde van evenementen voor de stad en de impact op de omgeving.
Het nieuwe beleid is een soort wegwijzer voor wie in Breda met evenementen te maken heeft. Subsidieaanvragen voor evenementen toetsen we op vernieuwing, economische en maatschappelijke impact en in hoeverre ze bijdragen aan de ontwikkeling van (het verhaal van) de stad.

Stedelijk Museum Breda en Generaal Maczek Memorial
Het nieuwe Stedelijk Museum Breda ging in 2017 open In een half jaar tijd is een modern, ruim, uitnodigend stadsmuseum opgezet met een wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur. Stedelijk Museum Breda komt voort uit Breda’s Museum en MOTI (Museum of the Image).
Na de presentatie van het ontwerp van het Generaal Maczek Memorial wordt nu het definitieve plan uitgewerkt.

Nieuw erfgoedbeleid in de maak en werkprogramma CultuurBreda
Historie en erfgoed zijn onderdeel van het fundament onder de ontwikkeling van Breda. Voor een evenwichtige en duurzame instandhouding van haar erfgoed stelde de gemeente erfgoedbeleid vast. Samen met inwoners en vertegenwoordigers uit de stad gaan we dit actualiseren op basis van 3 centrale thema’s: zichtbaar erfgoed, economische erfgoed en de gemeentelijke erfgoed collectie.
Daarnaast is juni 2017 het Werkprogramma CultuurBreda vastgesteld, periode september 2017-december 2018. Het programma geeft uitvoering aan de richtinggevende thema’s uit CultuurBreda: het versterken van internationale topkwaliteit, het versterken van het makers klimaat en de verbindingen tussen cultuur en andere sectoren.

Vrede van Breda
Van juni tot december herdacht Breda de Vrede van Breda, de totstandkoming van het historische verdrag dat in 1667 een einde maakte aan de oorlog tussen Nederland en Engeland. Het programma voor de herdenking ontstond vanuit de stad met een diversiteit aan initiatieven, zoals een interactieve fontein, 100 vredesvlaggen, een symposium, een virtual escape room en een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Breda.

Sport

Nieuwe sportvisie Team Breda: op naar de winst
Begin 2017 stelden we de sportambities voor 2017-2030 vast met de sportvisie Team Breda. Samen met inwoners, organisaties en verenigingen pakken we de ambities op en voeren ze uit. Ruimte voor topsport en talentontwikkeling, een sportleerbedrijf, meer mogelijkheden voor bewegen in de openbare ruimte, stimuleren van sportevenementen en zorg voor vitale sportverenigingen zijn belangrijke speerpunten voor de toekomst. Team Breda geeft een vergezicht tot 2030, biedt continuïteit en zorgt dat kansrijke initiatieven van de grond komen. Bewegen geeft energie en zorgt dat mensen ook op andere vlakken profiteren.

WEURO 2017
Van 16 juli tot en met 6 augustus was in Nederland het EK voetbal voor vrouwen (WEURO). Breda was één van de 7 speelsteden, met poulewedstrijden en de halve finale. Iedere stad had een eigen Fanzone. In Breda was dit de Willemstraat, tussen het Centraal Station en Park Valkenberg. Op die ontmoetingsplek was van alles te doen, zoals jeugd (bal)spelen en waren de wedstrijden te zien op een groot scherm. Uniek was het drijvende speelveld in de singel.

Voetbalclubs en gemeente werken samen aan veilig sportklimaat
Als stimulans voor een positief sportklimaat bij alle voetbalverenigingen ondertekenden we de overeenkomst Samen werken aan een veilig sportklimaat. Ondertekenaars zijn gemeente en alle Bredase voetbalclubs, COVS Breda e.o., KNVB, OBA en Breda Actief.
Onder het motto Beter voorkomen dan genezen zetten voetbalverenigingen en organisaties in op preventieve maatregelen, om ongewenst gedrag op en rond voetbalvelden te voorkomen. De partijen gaan nu verder om hun beleid op het gebied van sportiviteit en respect uniform en herkenbaar vorm te geven.

Talentencentrum top- en breedtesport
Gemeente en ROC-West-Brabant deden een haalbaarheidsonderzoek naar een topsportvoorziening. Hieruit bleek de haalbaar- en betaalbaarheid van een multifunctioneel sportcomplex voor talentontwikkeling en breedtesport, dat voldoet aan de normen van NOC*NSF.  Talentontwikkeling van sporters in Breda en de regio is één van de speerpunten in de sportvisie Team Breda. Talentvolle sporters, zonder of met beperking, ontwikkelen zich in de eigen regio en stromen door naar de echte top. Het multifunctioneel sportcomplex voorziet in de behoefte aan extra binnensportruimte voor verenigingen. Het ROC-West-Brabant, dat al jaren goed bewegingsonderwijs heeft, krijgt nu een volwaardige nieuwe MBO-opleiding Sport en Bewegen faciliteren.

Stedelijke ontwikkelingen:

Voormalig belastingkantoor Gasthuisvelden inzetten voor gebiedsontwikkeling
In 2017 besloten we om het voormalige belastingkantoor aan de Gasthuisvelden in te zetten als
plek van waaruit de gebiedsontwikkeling Gasthuisvelden gestalte krijgt. Placemaking als gebiedsontwikkeling nieuwe stijl De gemeente, huidige en toekomstige bewoners en eindgebruikers beginnen met kleine activiteiten in het gebied. De gebouwen en de openbare ruimte zetten we hiervoor in.. Zo bieden we ruimte voor initiatief aan de omliggende buurten, ondernemers en onderwijs.

Herontwikkeling Chassékazerne tot Breda Botanique
De kern voor de herontwikkeling van de Chassékazerne tot Breda Botanique is een botanische kas in het hart van de rijksmonumentale kazerne, als verbindend element tussen het Chassépark en de binnenstad. Breda Botanique is een nieuwe en unieke toevoeging aan Breda met een meerwaarde op het bestaande aanbod. Stedenbouwkundig en architectonisch, een mix van 60 huurwoningen en aantrekkelijke commerciële functies, zoals een restaurant met hotelsuites, bar en een conceptstore.

Gebiedsperspectief Havenkwartier
Samen met eigenaren, maatschappelijke instellingen, ontwikkelaars, woningcorporaties, burgers en beleggers ontwikkelt de gemeente de komende jaren 32 hectare Haventerrein. Van verouderd industrieterrein naar unieke wijk aan de rivier de Mark en de haven van Breda. Het gebied wordt een spannend mengsel van wonen, werken, cultuur, gastronomie, winkels, dienstverlening, promenades en vrije tijd. Werken en leven in een duurzame  en gezonde omgeving, met grootschalig groen en water. Het Havenkwartier biedt Breda een kans die maar weinig steden bezitten.

Nieuwe Mark
De gemeenteraad is medio 2017 akkoord gegaan met de ambitie van het college voor de bevaarbare variant van de Nieuwe Mark en heeft hiermee ook opdracht gegeven om voor een bevaarbare rivier een voorlopig ontwerp en kostenraming op te stellen.

Winkelcentrum de Scheperij
Sinds 2005 heeft Teteringen ruim 500 nieuwe woningen en 1.200 nieuwe inwoners. Het aanbod van winkels groeide niet mee. De Scheperij voorziet hierin, met een winkelcentrum met 2 supermarkten, kleinere winkels, een inpandige laad- en losstraat, horeca, parkeerplaatsen, 31 appartementen en een daktuin. Naast winkels is er ook plaats voor ontmoeting. Zo ontstaat een sterkere (koopkracht)binding met het dorp Teteringen.

Duurzaam Wonen in Breda

Nieuwbouw 1.300 sociale huurwoningen
Medio 2017 kwam er een akkoord voor de bouw van 1.300 nieuwe sociale huurwoningen. Partijen zijn de 3 Bredase woningcorporaties AlleeWonen, Laurentius en WonenBreburg, de gemeente en de Gezamenlijke Huurderskoepel (GHK).
Dit is een trendbreuk ten opzichte van de monitor sociale voorraad in 2015, waarin we een dalende voorraad aan betaalbare en bereikbare woningen signaleerden. Dankzij het beleid van de corporaties bleef een groot deel van deze woningen behouden voor de doelgroep. De gemeente,  corporaties en GHK onderschrijven voor de komende 10 jaar een netto uitbreidingsopgave van 1.300 huurwoningen in de sociale sector. Dit is 20% van de stedelijke groei, met de nadruk op betaalbare huurwoningen. De afspraak is een aanvulling op de Alliantie Breda 2015-2018. Deze opgave is mede ingegeven door de voorrang aan bijzondere doelgroepen zoals statushouders, bij de toewijzing van goedkope woningen.

Duurzaamheid
Een aantal projecten geeft vorm aan de afgesproken doelen uit de Duurzaamheidsvisie 2030. Zo krijgt de noordkant van de Oude Vest en het Kloosterplein, tussen Vlaszak en Keizerstraat, een tijdelijke, nieuwe, groene inrichting. Met een groene Oude Vest komt de ambitie Breda, stad in een groen park  weer een stukje dichterbij.
We sloten een Citydeal (Energiebesparing door de markt), die het mogelijk maakt om te experimenteren met financiering van  particulieren die hun woning willen verduurzamen. Breda wil een duurzame en CO2 neutrale stad zijn. Verduurzaming van particuliere woningen levert daar een belangrijke bijdrage aan. Breda doet ook mee aan de City Deal van Brabantstad Woonconnect/Spark en aan de Brabantse Deal Nul op de meter.  De City Deal Energiebesparing versterkt de beide anderen.
We verduurzamen nog eens extra 20 gebouwen uit het gemeentelijk vastgoed. Duurzame maatregelen die we nemen zijn het isoleren van daken, aanbrengen van tripple glas, vervangen van ketels of aanbrengen van led verlichting of plaatsen van zonnepanelen. Eind 207 tekenden Breda en Oosterhout de Green Deal VvE-POWER, samen met VvE Belang en Vve-beheerders. VvE POWER staat voor Vereniging van Eigenaren Platform Op Weg naar Energieneutraliteit Regio Brabant. Het doel is verregaande CO2-reductie en energieneutrale woningen.
Samen geven we invulling aan de ambities uit het Energieakkoord, de internationale klimaatverdragen en de energieagenda 2017.

Basis op orde in Breda

Ondermijning
We werken hard aan een grotere slagkracht binnen de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Enerzijds zijn we partner binnen het RIEC (Regionaal Expertise en Informatiecentrum) in de aanpak van ondermijners op casusniveau. Anderzijds werken we als organisatie zelf aan de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Over de volle breedte van de gemeentelijke organisatie maken we een vuist tegen ondermijnende activiteiten en delen zelfs klappen uit (frustreren van criminelen).

Voor bestuurlijke weerbaarheid (awareness interne organisatie) richten we ons op de interne organisatie, grotere bewustwording en een daaraan gekoppeld handelingsperspectief. We hebben binnen de gemeente een veiligheidsinformatieknooppunt ingericht in de vorm van een meldpunt voor signalen van ondermijnende activiteiten. Door koppeling van alle gegevens in de gemeentelijke basisregistraties kunnen we eenvoudig directe en indirecte relaties inzichtelijk maken. Op basis hiervan maken we signalen inzichtelijk vanuit de organisatie (bijvoorbeeld publieksbalie). Met dat inzicht kijken we vanuit verschillende disciplines of interventies wenselijk of nodig zijn of dat er een signaaldocument gemaakt moet worden voor een RIEC-aanpak. Met deze inzichten kunnen we misbruik en ondermijning beter tegengaan. Door deze zelf op te pakken of door onze partners in positie te brengen.

Legalisering wietteelt
In 2017 zijn het soft- en harddrugsbeleid herijkt. Dit leidde onder andere tot een aangepast coffeeshopbeleid met meer aandacht voor preventie. Het kabinet besloot om pilots mogelijk te maken met gereguleerde cannabisteelt voor een gesloten coffeeshopketen. Breda en andere gemeenten meldden zich aan als kandidaat voor zo’n proef. Mede op initiatief van Breda was er eind 2017 een bijeenkomst met lokale bestuurders, om betrokken te worden bij de uitwerking van de pilots en samen op te trekken. Dit leidde tot instellen van een bestuurlijke werkgroep experimenten cannabisteelt van de VNG, waarin burgemeesters en wethouders Volksgezondheid zitten. Burgemeester Depla van Breda zit in deze werkgroep. Het kabinet stelde een onafhankelijke commissie in om te adviseren en wetenschappelijk te ondersteunen bij keuzes voor de invulling, uitvoering en evaluatie van de pilots.

Innovatief bestuur
In het kader van innovatief bestuur startte in 2017 een nieuwe ronde Breda Begroot. Eind 2017 speelden Ulvenhout, Blauwe Kei en Haagse Beemden het spel Breda Begroot. Resultaat waren ideeën van inwoners die geld opleveren, budgetneutraal zijn of geld kosten. We spraken af dat de ideeën van wijken en dorpen doorgaan als er budgettair neutrale pakketten zijn. In 2018 is de uitvoering.
Het college stelde in 2017 de zogenaamde leidende principes vast, waarmee de gemeente zich verder ontwikkelt tot een responsieve overheid. De Gemeente Breda is behalve een controlerende en keurende overheid ook steeds meer een ondersteunende en faciliterende gesprekspartner. De leidende principes stimuleren het ‘’goede gesprek’’ tussen inwoner en overheid. Dat gesprek gaat niet enkel over financiële en juridische regels, maar juist over principes die we samen als stad nastreven.

Nieuwe website
Voorjaar 2017 ging de nieuwe website www.breda.nl online, met de focus op toptaken. De behoefte van Bredanaars, bezoekers en ondernemers in staat centraal. Online contact hebben en zaken doen met de gemeente is gemakkelijk en informatie is duidelijk. Cruciaal is de verbinding tussen de website en de achterliggende processen. In 2017 kregen we de belangrijkste processen op orde, met oog voor samenwerking, houding en gedrag.

Leeswijzer

Deze Jaarstukken 2017 bevatten een verantwoording van de in de Begroting 2017 opgenomen doelstellingen en te realiseren maatschappelijke effecten. De opbouw van deze verantwoording volgt daarom ook de in de begroting gehanteerde indeling in programma's, thema's en producten. De gemeentelijke accountant heeft de door het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) verplicht voorgeschreven onderdelen van de jaarrekening gecontroleerd.  
Het hoofdstuk 'Financiën' schetst een beeld van de financiële positie, het financiële resultaat 2017, het weerstandsvermogen, risicoprofiel en het totaaloverzicht van baten en lasten 2017. Het onderdeel 'Financiële rekening' bevat zoals aangegeven een aantal verplicht voorgeschreven onderwerpen, zoals balans, waarderingsgrondslagen en een presentatie van het totaaloverzicht van baten en lasten met een door het BBV voorgeschreven indeling.
De inhoudelijke verantwoording van de in de Begroting 2017 opgenomen doelstellingen op programma- en themaniveau is verwoord in het hoofdstuk 'Programma's'. Met ingang van de Begroting 2016 is de programmastructuur aangepast, zodat over de realisatie van de geformuleerde maatschappelijke effecten kan worden gerapporteerd.
Daarna wordt verantwoording afgelegd over de vanuit het BBV verplichte paragrafen.
In de 'Bijlagen' ten slotte worden de relevante en meer gedetailleerde inzichten gegeven over een groot aantal onderwerpen.